"חדשות משעממות מס. 15 או "גם שתיקה – תשובה טובה

09.01.25

ערב טוב לתושבי נתניה. חדשות משעממות 15 או "גם שתיקה – תשובה טובה".

החום נדבר על הנחיות חדשות בעיריה\מועצה לקשר בין חברי המועצה לבין עיריה שלהערחתינו מהווה "פגיעה בזכות תושבי נתניה להשפיע על מה שקורה בעיר".

הופתענו לקרוא כתבה ב https://www.netanyanet.co.il/

המועצה נתניה החליטה על סמך חוות דעת עו"ד נילי ארז, היועצת המשפטית לעירייה, שחברי מועצה נתניה אינם יכולים לפנות לאף גורם עירוני כדי לטפל בנושא הקשור בהם או בכל תושב נתניה. חברי המועצה חייבים לפנות ללשכת מנכ"ל העירייה לטיפול בנושאים שונים הנוגעים לתושבים.

להערכתנו, מדובר בפגיעה קשה בזכות תושבי נתניה להיות מעורבים ולהשפיע שמתרחש בעיריה. 

הסבר בשפה פשוטה איך עיריה\מועצה עובדת לפי הבנתינו:

עיריית נתניה היא אחראית על ביצוע כל עבודות בנתניה: הפעלת מערכת החינוך, ניקוי הרחובות ופינוי פסולת, אירועי תרבות, כבאות ועוד.

עכשיו אפה בסיפור הזה תושבי נתניה. 

אם לתושב נתניה יש בעיה בנושא תפעולי (פניעת פסולת, נזילות וכו), יש מוקד עירוני 106, ומה קורה אם מענה לפנייה לא מקובל לתושב? כלום, המנגנון שיכול לבדוק מה קורה עם פניות שלא קיבלו מענה לא עובד. דוגמה: פנייה לסדר מחזורי עור שביקש, לדבריו, מורה נהיגה בורשבסקי ב21 (לפני שלוש! שנים!!) לא הסתדרה ולמר בורציבסקי "אין כוח" להמשיך לדרוש לעיריה לסדר מחזירי אור שלדבריו, יכולים לעלות בטיחות בגשר השלום. 

חומר למחשבה: 

ידעתם? קיים נוהל עבודה מוקד 106: בו רשום למשל שאם יש במקום לכלוך שעלול לסכן ילדים (שברי זכוכית, קופסאות פח וכדו‘) צריך "להעביר לטיפול מיידי של הקבלן" לטפל "מייד" 

https://www.gov.il/BlobFolder/generalpage/service-and-contact/he/home_main_local-government_municipal-info_10_service-and-contact-04.pdf

בנוסף לפנייה ישירה לעיריה, יש לנו גוף "משגיח על העירייה" או "נציג אזרחים" שנקרה "מועצה": אנחנו בוחרים נציגים ש"דואגים לתושבי נתניה מבחינת "מדיניות בעיר שתושבים מקבלים משמגיע". רוב חברי מועצה עובדים בהתנדבות (ללא משכורת על זמן פנוי). 

גם לפני החלטה תהליך פנייה חברי מועצה לעיריה דרך מנכ"ל העירייה נוצר רושם שלחבר המועצה (בעיקר באופוזיציה) כמעט ואין יכולת להשפיע על מה שקורה בעיריה: יכולים לפנות למועצה\מנכ"ל העירייה אבל אין מנגנון יעיל ושקוף לתושבים שיכול לדרוש מעובד עיריה "לבצע עבודתו כרוי לפי החלטה" אם עובד עיריה בקביעות "לא רוצה". 

חומר למחשבה: חלק מעובדי עיריה הם עובדי מדינה בקביעות. 

זה אומר כי למשל שמעלים מיסים ומחירים במשק (מינואר 25), נתערב שלכל עובדי עיריה\מדינה ב"קביעות" יעלו משכורת? אחרת יכולים לקבל "שביטה משק כללי"? כמו כן, כמעט"אי אפשר לפטר" עובד עיריה\מדינה ב"קביעות" אם "לא עשה עבודה כראוי". 

אם יש דוגמאות קונקרטיות אחרות\לינקים להוכחות אחרות נשמח לפרסם. 

אז מה תושב יכול לעשות אם לא קיבל מענה ממוקד 106? נכון, יכול לפנות שוב למוקד 106 (ושוב ושוב) או לפנות לחבר מועצה שהוא בחר. איך? יש אי מיילים באתר עירייה. אנחנו ניסינו לפנות לחברי מועצה והתברר כי חלק מהמיילים לא תקינים וכשמיילים תקינים מחלק של חברי מועצה לא קיבלנו מענה כלל.  

יותר מזה פניות חוזרות לחברי אופוזיציה ש"יותר טוב יודעים מה קורה בעיריה וגם לא קיבלו מענה. אישית דיברתי עם אבי סלמו ועו"ד אירנה לפשיץ, רצינו לפרסם פניות לעיריה מאופוזיציה (כי לא מדובר ב"סוכריות" שקוראים באתר רשמי לעירייה אלה בעיות שיש בעיר שצריכים לשנות וקיבלנו למשל מעו"ד אירנה ליפשיץ המלצה "לקרוא באינטרנט" על עבודתה, מאבי סלמו גם לא הצלחנו לקבל תשובה. 

להערכתנו, מנגנון קשר והשפעה תושבי נתניה למועצה ולעיריה לא יעיל. 

לכן, הגבלה יכולת לפנות חברי מועצה לעובדי עיריה מהווה פגיעה קשה בזכות התושבים להשפיע על מה שקורה בנתניה (דרך נבחרי ציבור). 

מטרה שלנו "לא לכתוב דברים שליליים" להלן מספר הצעות שיכולים ליעיל קשר בין תושבי נתניה ומועצה\איריה

א.מוקד 106: 

*.תושב שפתח קריאה (תפעולית) רשאי לסגור אותה עם הערכה סביות רצון מטיפול העירה, אם תושב לא סגר פנייה תוך זמן מוגדר ולעיריה יש כל מידע ונושא טופל אז העירייה רשאית לסגור הפנייה. בעבר קבלנים היו סגרים פניות ולפי יוזמה עיריית נתניה עכשיו עיריית נתניה בודקת וסוגרת פנייה (תפעולית) תושבים (דיברנו עם מנהל מחלקת דיגיטלית אלון אופיר, שיפור מרשים לטיפול בפניות אזרחים)

*.כל תושב שפונה למוקד 106 נתניה (תפעולי) רשאי לראות האם פנייה דומה נפתחה בעבר וקבר קיימת פנייה בנושא דומה. 

*.פעם בחצי שנה לפרסם באתר עירייה סביעור רצון תושבים וזמן ממוצע טיפול (תפעולי) בפניות התושבים.

*.פניות תושבים בנושאים של "חופש המידע" לפרסם באתר עיריה. לינק למאגר המכיל תשובות שניתנו לבקשות לקבלת מידע מרשויות שונות לפי חוק חופש המידע:

https://foi.gov.il/he/search

ב.מועצה

*.להחזיר לחברי מועצה אפשרות לפנות לעובדי עיריה בכתב. לפרסם פניות חברי מועצה לעובדי עיריה ותשובות שהם קיבלו בדומה למאגר תשובות לפי חופש המידע:

https://foi.gov.il/he/search

     *.לסדר מנגנון פניות התושבים לחברי המועצה עם אפשרות לבדוק כמות פניות התושבים ומענה שקיבלו ושביעות רצון.       

     *.לפרסם באתר העירייה פרוטוקולים החלטות ישיבות מועצה, כולל איך הצביעו חברי מועצה בכל נושא קונקרטי.

     *.לבנות מנגנון שקוף ופשוט הסבר לתושבים תקציב עיריית נתניה.  

ג.לבנות מנגנון הנכת הערכה לפי עצבות ציבור לחברי מועצה ועובדי עיריה. 

חשוב לציין כי עמותה "מצפן אזרחי" לא קשורה למפלגות, (המייסדים עורכי דין, רופאים, קצין במי"ל ואנשי עסקים) אלא מנסה ליעיל קשר בין תושבי נתניה ומועצה\עיריה, לכן למשל כאשר מספר חברי מועצה\עירייה פגשו איתנו, מאד נהנו לשמוע על עבודתם למען תושבי נתניה ופרסמנו בהתאם. 

אם יש למישהו מתושבי נתניה לינקים שמידע שדברים כבר מסודרים או יכולת אישית (כי רושם שרק "דרך יחסים אישיים אפשר לסדר פגישות עם עם חברי המועצה\עיריה (תודה על עזרה לגב. ערער שוש ועו"ד סוזי סגל על ניסיון לעזור לנו) נשמח להיפגש עם חברי מועצה ולספר לתושבי נתניה דברים טובים על עיר היפה שלנו.  

אנחנו מחפשים מתנדבים עם דעות דומות שלנו:

לוואטסאפ 0543030071 או למייל amechad1000@gmail.com 

או דרך אתר https://106israel.info/

או דרך טלגרם https://t.me/onehandredsixnetanya/1

קבוצה בפייסבוק: 106israel:netanya https://www.facebook.com/groups/1121477176158673/

ואנחנו נעשה מאמצים להעביר לגורמים רלוונטיים ולפרסם שקיבלתם מענה שרציתם. 

בכבוד רב לתושבי נתניה, עמותה מצפן אזרחי